fbpx
tel. 52 335 01 70email: kontakt@onkodietetyka.pl

FacebookTwitter

26 marca Międzynarodowy dzień szpinaku

Międzynarodowy dzień szpinaku obchodzimy 26 marca. Szpinak jest warzywem liściastym pochodzącym ze starożytnej Persji. Zielone warzywo jest dostępne przez cały rok, ze względu, że mrożenie nie powoduje dużych strat wartości odżywczej tego produktu. 

Czy warto jeść szpinak?

Wartość kaloryczna szpinaku jest niewielka wynosi zaledwie 21 kcal na 100 g. Pomimo niskiej wartości energetycznej szpinak jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Szpinak jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy takich jak beta-karoten czy flawonoidy, które dodatkowo wykazują działanie przeciwzapalne. W 100 gramach szpinaku znajdziemy 67,8 mg witaminy C, która również jest przeciwutleniaczem. Zawartość cynku i selenu będzie wpływało korzystnie na stres oksydaycjny. Dodatkowo witamina C ułatwia wchłanianie żelaza niehemownego (pochodzenia roślinnego), którego w szpinaku jest całkiem sporo (2,8 mg).

Według jednego z badań wchłanianie żelaza nie jest utrudnione przez zawartość szczawianów obecnych w szpinaku. Dlatego odpowiednia kompozycja posiłku, w którym będzie źródło witaminy C oraz witamin z grupy B pozwoli na ułatwione wchłanianie żelaza niehemowego obecnego w szpinaku.

Szpinak dzięki zawartości karotenoidów takich jak luteina i zeaksantyna mogą korzystanie wpływać na wzrok.

Obecność potasu, witaminy K oraz magnezu wpływa korzystnie na pracę serca.

Szpinak jest również źródłem błonnika, który wpływa korzystanie na pracę jelit. Zwiększona podaż błonnika to niższe ryzyko nowotworu jelita grubego. Dodatkowo błonnik spowalnia wchłanianie cukrów, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko występowania zaburzeń gospodarki węglowodanowej.

Szczawiany

Szpinak jest źródłem szczawianów, które są składnikami antyodżywczymi. Czy spożycie szpinaku zwiększa ryzyko występowania kamieni nerkowych? Otóż niekoniecznie, zdecydowanie większe znaczenie ma mała ilość warzyw, przeciwutleniaczy w diecie a wysoki spożycie mięsa, sodu i syropu fruktozowego. U osób z już występująca kamica nerkową można ograniczyć spożywanie produktów będących źródłem szczawianów jednak w innych przypadkach odniesiemy więcej korzyści ze spożycia tego zielonego warzywa.

Jak wykorzystać szpinak?

Poniżej znajdziesz kilka propozycji jak możesz wkomponować te cenne warzywo do swojego codziennego jadłospisu.

  • Koktajle
  • Pasty kanapkowe
  • Dodatek do ciasta naleśnikowego/omletów
  • Szpinakowe ciasto
  • Dodatek do sałatek i kanapek
  • Farsze z dodatkiem szpinaku
  • Dodatek do zup

To jak wykorzystasz szpinak zależy od Ciebie!

Podsumowując szpinak to wartościowy produkt, który warto włączyć do swojej diety, stanowi źródło antyoksydantów, może wpływać korzystnie na pracę serca oraz regulować perystaltykę jelit.

Źródła:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17440529/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34772968/

https://www.proquest.com/openview/1ece74eb387ef665d3a9d526db559eb9/1?pq-origsite=gscholar&cbl=5221235