tel. 52 335 01 70email: kontakt@onkodietetyka.pl

FacebookTwitter

Mgr dietetyk kliniczny Marcelina Bartuzi

Dieteyk kliniczny, gastroenterologiczny i diabetologiczny

Dietetyk kliniczny w Onkologicznym Centrum Medycznym w Bydgoszczy

Absolwentka Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu na kierunku dietetyka ze specjalizacją dietetyk kliniczny. Obecnie pracuje jako wykładowca akademicki na Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu.

Specjalizuje się w dietach dla osób z alergiami oraz nietolerancjami pokarmowymi. Układa diety także dla osób z chorobami związanymi z układem pokarmowym oraz problemami hormonalnymi. Aktywnie uczestniczy w licznych konferencjach naukowych. Jest autorką i współautorką publikacji naukowych w czasopismach medycznych.

Nieustannie poszerza swoje kompetencje, biorąc udział w certyfikowanych szkoleniach i kursach.

Certyfikaty

  • Postępowanie dietetyczne we wrodzonych wadach metabolizmu- nadmiary lub niedobory azagrożenia dla zdrowia- organizowane przez sekcję wrodzonych wad metabolizmu Polskiego Towarzystwa Dietetyki
  • Odpornośc i metody jej wzmacniania – organizowane przez FOODFORUM
  • Odchudzanie w praktyce – wielostronne wsparcie dietetyczne w redukcji masy ciała – organizowane przez FOODFORUM
  • Czynniki prozapalne w chorobie Hashimoto – organizowane przez mgr Monikę Gackowska-Lisińska
  • Dietoterapia w chorobach jelit: SIBO, IBD, IBS, Celiakia – organizowane przez UNIQSKILLS
  • Czym jest SIBO i SIFO? Objawy, przyczyny, leczenie – organizowane przez dietomedica
  • Dlaczego problem SIBO nawraca i jak temu zapobiec? Analiza problemu krok po kroku – organizowane przez dietomedica SIBO wodorowe, siarkowodorowe oraz metanowe. Jak je rozpoznać i leczyć zza pomocą diety i suplementacji? – organizowane przez dietomedica
  • Postępowanie żywieniowe w alergii, czyli wpływ diety na wyciszenie układu odpornościowego- organizowane przez dietomedica.
  • Leczenie żywieniowe dla Zespołów Żywieniowych zorganizowany przez Katedrę Anestezjologii i Intensywnej Terapii Katedrę Chirurgii Ogólnej, Chirurgi Wątroby i Chirurgii Transplantacyjnej
  • Collegium Medicum w Bydgoszczy UMK w Toruniu. Pod patronatem Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu
    IV Ogólnopolska Konferencja PAD „Psychika a Dietetyka” pod patronatem Ministra Zdrowia Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego -PZH
  • Centrum Nauk Kopernik
  • SOIT- School Of Insulinersistance Therapy- specjalista przyjazny insulinoopornym- organizowany przez Fundacja inulinooporności zdrowa dieta i zdrowe życie Analiza badań w dietetyce- organizowany przez A4academy
  • Dieta low FODMAP i probiotykoterapia w zespole jelita nadwrażliwego- organizowane przez dietomedica
  • Dieta w chorobach tarczycy- niedoczynność i Hashimoto – organizowany przez warsztat nauki Tłuszcze, z czym to się je? – organizowany przez warsztat nauki.
  • Wsparcie dietetyczne w ZJD i SIBO- organizowane przez – Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej

Rezerwuj wizytę

Publikacje oraz konferencje

  • Wystąpienie na konferencji naukowej ze swoim tematem „ Social end economic consequences of elimination diets in food intolerances” – The 27th ISSC conference will be held on 27th-29th May 2022 Gdańsk POLAND

  • Bartuzi Marcelina, Ukleja- Sokołowska Natalia.
    The role of small intestal bacterial overgrowth in foof intolerances. Alergoprofil
    2021: Vol. 17, nr2, s. 9-14.

     

  • Bartuzi Marcelina, Ukleja- Sokołowska Natalia.
    Nietolerancja histaminy , a dieta współczesnego człowieka. Alergia Astma Immunologia 2021, 26 (4)

     

  • Bartuzi Marcelina, Ukleja- Sokołowska Natalia.
    Salicylate intolerance and modern diet. Alergologia Polska

     

  • Ukleja- Sokołowska Natalia, Bartuzi Marcelina, Bartuzi Zbigniew Jak przygotować podwójnie ślepą próbę prowokacji Kontrolowaną placebo?- trudna sztuka zaślepiania pokarmów
    Alergia Astma Immunologia 2021, 26 (4)

  • Social and economic difficulties of patients with food intolerances

     

  • Bartuzi Marcelina, Szamocka Małgorzata, Ukleja-Sokołowska Natalia, Postępy Dermatologii I
    Alergologii, 2023, nr Nietolerancja laktozy Celiakia Gluten Nadwrażliwość.
    DOI:10.5114/ada.2023.126412

Rezerwuj wizytę telefonicznie  

+48 500 265 605

Nasza poradnia dietetyczna w Bydgoszczy

Onkodietetyka Bydgoszcz

Rezerwuj wizytę telefonicznie  

+48 500 265 605

Jako jedyni w Polsce wprowadziliśmy opiekuna pacjenta, który jest z Tobą na każdym etapie leczenia.