tel. 500 265 605email: kontakt@onkodietetyka.pl

FacebookTwitter

Wielkanocny sernik na zimno

Gramatura (cała tortownica):

  • Ser twarogowy chudy 1 kg (5 kostek)
  • Ksylitol 50 g (5 łyżek)
  • Jaja kurze całe (M) 200 g (4 sztuki)
  • Żelatyna 50 g (5 łyżek)
  • Galaretka bez cukru 14 g (1 opakowanie)
  • Laska wanilii 2 g (1 sztuka)
  • Truskawki 150 g (1 szklanka)

Przepis:

  1. Rozpuść żelatynę w małej ilości gorącej wody i ostudź.
  2. Galaretkę cytrynową rozpuść w połowie ilości wody podanej na opakowaniu.
  3. Umyj jajka i oddziel białka od żółtek.
  4. Żółtka wymieszaj z ksylitolem.
  5. Wanilię rozetnij na pół, wyskrob nasiona i dodaj do masy jajecznej.
  6. Dodawaj po łyżce sera do masy jajecznej, cały czas miksując.
  7. Następnie dodaj żelatynę i bardzo dokładnie zmiksuj, by nie było grudek.
  8. Ubij pianę z białek i delikatnie wymieszaj z masą serową.
  9. Wlej masę do tortownicy, polej galaretką i wstaw do lodówki na noc.
  10. Przed podaniem udekoruj owocami. (truskawki/borówki/maliny/jagody/jeżyny)

Słodkość sernika możesz dostosować poprzez zwiększenie lub zmniejszenie ilości ksylitolu.

Wartość odżywcza 1 porcja (150 g):

Energia 153 kcal/ Białko 27,6 g/ Tłuszcz 2,5 g/ Węglowodany 10 g/ Błonnik 0,3 g/ Wymienniki Węglowodanowe (WW) 1