Gramatura (cała tortownica):
- Ser twarogowy chudy 1 kg (5 kostek)
- Ksylitol 50 g (5 łyżek)
- Jaja kurze całe (M) 200 g (4 sztuki)
- Żelatyna 50 g (5 łyżek)
- Galaretka bez cukru 14 g (1 opakowanie)
- Laska wanilii 2 g (1 sztuka)
- Truskawki 150 g (1 szklanka)
Przepis:
- Rozpuść żelatynę w małej ilości gorącej wody i ostudź.
- Galaretkę cytrynową rozpuść w połowie ilości wody podanej na opakowaniu.
- Umyj jajka i oddziel białka od żółtek.
- Żółtka wymieszaj z ksylitolem.
- Wanilię rozetnij na pół, wyskrob nasiona i dodaj do masy jajecznej.
- Dodawaj po łyżce sera do masy jajecznej, cały czas miksując.
- Następnie dodaj żelatynę i bardzo dokładnie zmiksuj, by nie było grudek.
- Ubij pianę z białek i delikatnie wymieszaj z masą serową.
- Wlej masę do tortownicy, polej galaretką i wstaw do lodówki na noc.
- Przed podaniem udekoruj owocami. (truskawki/borówki/maliny/jagody/jeżyny)
Słodkość sernika możesz dostosować poprzez zwiększenie lub zmniejszenie ilości ksylitolu.
Wartość odżywcza 1 porcja (150 g):
Energia 153 kcal/ Białko 27,6 g/ Tłuszcz 2,5 g/ Węglowodany 10 g/ Błonnik 0,3 g/ Wymienniki Węglowodanowe (WW) 1