Niektóre produkty spożywcze mogą wykazywać właściwości pomocnicze w walce z nowotworem. Jednak nie istnieje jeden produkt spożywczy, który może zapobiegać zachorowaniu na nowotwór lub go leczyć. Dlatego też najkorzystniejsze efekty może przynosić całościowe podejście do diety.
Czytaj więcej...W życiu każdego człowieka zdarzają się sytuację przytłoczenia nadmiarem problemów i obowiązków. Niektóre osoby doświadczają wtedy uczucia bólu, duszenia lub kłucia w okolicach brzucha i klatki piersiowej. Może także pojawić się sztywność ciała, drżenie rąk, uczucie gorąca oraz zwiększona potliwość. W sytuacji stresowej może występować też natłok męczących myśli oraz poczucie, że nie mamy siły, aby poradzić sobie z problemami. Jesteśmy wtedy jak tykająca bomba i nawet najmniejszy pretekst może spowodować eksplozję negatywnych emocji.
Czytaj więcej...Stosowanie diety wysokoprzetworzonej bogatej w cukry proste i żywność fast food oraz ubogiej w świeże warzywa i owoce, może zwiększać ryzyko zachorowania na raka.
Czytaj więcej...Choroba nowotworowa powoduje bardzo silny stres i wiąże się z doświadczaniem bolesnych emocji takich jak smutek, żal, lęk, złość czy gniew. W takiej sytuacji bardzo trudno jest szczerze i otwarcie rozmawiać z bliskimi.
Czytaj więcej...Nowotwory są jedną z głównych przyczyn zgonów na całym świecie. Jednak okazuje się, że najprostsza zmiana stylu życia, taka jak prawidłowe nawyki żywieniowe może zapobiec od 30 do 50% wszystkich nowotworów.
Czytaj więcej...Onkodietetyk odgrywa kluczową rolę we wspieraniu ludzi żyjących z nowotworem oraz ich rodzin oceniając oraz w miarę możliwości redukując skutki leczenia, w zapobieganiu oraz zmniejszaniu ryzyka niedożywienia lub nawrotu choroby.
Czytaj więcej...Wiadomość, że ktoś bliski zachorował na raka zwykle wzbudza w nas współczucie i chęć pomocy, ale też bezradność, bo sytuacja jest na tyle poważna, że wielu z nas nie ma pojęcia jak udzielać wsparcia w chorobie nowotworowej.
Czytaj więcej...