fbpx
tel. 52 335 01 70email: kontakt@onkodietetyka.pl Facebook

Wskazówki Specjalistów Onkodietetyki

Bezpieczeństwo kuchni pacjenta onkologicznego - wskazówki

Bezpieczeństwo żywności pacjenta onkologicznego

W badaniach pacjentów onkologicznych bardzo często obserwowane jest obniżenie stężenia białych krwinek, w szczególności neutrofilów (granulocytów obojętnochłonnych). Krwinki te odpowiedzialne są m. in. za utrzymanie odporności organizmu. Ten patologiczny stan nazywany jest neutropenią, a jego konsekwencją może być obniżona odporność oraz zwiększona podatność na infekcje. Co możesz zrobić, aby uniknąć potencjalnego zakażenia? Poniżej kilka prostych wskazówek.

Czytaj więcej...
Terror pozytwynego myślenia w walce z rakiem

Terror pozytywnego myślenia w „walce” z rakiem

W ostatnich latach w polskim społeczeństwie wyraźnie wzrosła świadomość wpływu psychiki na stan naszego zdrowia. W mediach coraz częściej spotykamy się z tematem stresu, depresji, lęków i uzależnień, a rozwój osobisty i coaching stały się wręcz modne, dzięki czemu wszyscy wiemy już, że sposób myślenia i przeżywania emocji może sprzyjać zdrowiu lub zwiększać podatność na choroby.

Czytaj więcej...
Charakterystyka psychiki chorego na raka

Charakterystyka psychiki chorego na raka

Zachorowanie na raka jest obecnie jedną z najstraszniejszych rzeczy jakie mogą się nam przytrafić. Nieprzypadkowo w setkach książek, filmów i seriali występuje scena, w której lekarz z przejęciem informuje pacjenta, że jego obecne życie właśnie się skończyło.

Czytaj więcej...
Zaburzenia smaku przy chemioterapii i radioterapii

Wskazówki dla pacjentów onkologicznych z zaburzeniami smaku

Wprowadzenie terapii u pacjenta onkologicznego, a w szczególności chemioterapii i radioterapii może powodować szeroki zakres działań niepożądanych. Niestety jednym z często występujących objawów są zmiany smaku (zaburzenia smaku), które wpływają na utratę apetytu. Ograniczanie spożycia pokarmów ilościowo (np. mniejsze porcje, pomijanie posiłków) oraz jakościowo (spożycie tylko wybranych produktów, monotonna dieta) może w konsekwencji powadzić do pogorszenia stanu odżywienia oraz powikłań.

Czytaj więcej...
#MójZnakToRak - kampania społeczna Centrum Onkodietetyki - przdefiniowanie stereotypu choroby nowotworowej w społeczeństwie.

#MójZnakToRak – społeczna kampania reklamowa

#MójZnakToRak to ogólnopolska kampania społeczno–wizerunkowa Centrum Onkodietetyki, realizowana przy współpracy z domem produkcyjnym ProxyMedia. Celem kampanii jest przedefiniowanie stereotypu choroby nowotworowej.

Czytaj więcej...
Mam raka piersi. Czy będę kobietą?

Mam raka piersi – czy przestanę być kobietą? [wywiad]

Rak piersi jest najczęściej występującym nowotworem u kobiet w Polsce. Jego diagnoza wiąże się nie tylko z silnym lękiem, złością czy poczuciem niesprawiedliwości, ale uderza też bezpośrednio w poczucie wartości kobiety. Warto jednak podkreślić, że rozpoznanie nowotworu piersi we wczesnym stadium rozwoju i wdrożenie właściwego leczenia daje duże możliwości całkowitego wyleczenia choroby lub wydłużenia czasu przeżycia. 

Czytaj więcej...
Metafory i symbole w psychologii raka

Metafory i symbole w psychologii raka

Współczesna cywilizacja przesiąknięta jest nowoczesną technologią opartą na odkryciach naukowych, co zapewniło nam niesamowite możliwości rozwoju, między innymi niewyobrażalną dla wcześniejszych pokoleń zdolność natychmiastowej komunikacji z całym światem, lecz paradoksalnie, zamiast wzbogacić relacje społeczne, zwiększyło jedynie poczucie osamotnienia.

Czytaj więcej...
Czy cukrzyca jest nowotworem? – co wiemy o patologiach w przemianach węglowodanów

Czy cukrzyca jest nowotworem? – co wiemy o patologiach w przemianach węglowodanów

Cukier nas truje, będąc czynnikiem wywołującym insulinooporność i rozwój cukrzycy, a jednocześnie jest eliksirem życia dla komórek nowotworowych. Wywołuje zaburzenia metaboliczne, które prowadzą do pandemii chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca, czy choroby nowotworowe. Chroniczne stany podwyższonego poziomu glukozy oraz insuliny we krwi są podłożem wszystkich powstających i nawracających nowotworów, a stan ten stymuluje wzrost komórek nowotworowych, sprzyja przerzutom i pomaga komórkom rakowym opierać się radio i chemioterapii. Świadomość jest najważniejszą przyczyną zmiany – A Ty ile zjadłeś dzisiaj cukru? 

Czytaj więcej...
Mindfulness, czyli trening uważności

Praktyka uważności w czasach niepewności

Obecnie wszyscy doświadczamy wzmożonych obaw o zdrowie. Zwłaszcza osoby chore onkologicznie powinny w tym czasie zadbać o swoją odporność. Ważne jest jednak zachowanie równowagi między działaniami opartymi na realnym zagrożeniu, a poddaniem się panice.

Czytaj więcej...
Nowy Raport IARC (International Agency for Research on Cancer) World Cancer Report przedstawia najbardziej kompleksową i aktualną wiedzę na temat profilaktyki raka.

Komentarz do World Cancer Report, Cancer research for cancer prevention 2020, dotyczący rozdziału 2.6 Dieta i odżywianie (Diet and Nutrition)

Nowy Raport IARC (International Agency for Research on Cancer) World Cancer Report przedstawia najbardziej kompleksową i aktualną wiedzę na temat profilaktyki raka, statystyk, przyczyn i mechanizmów rozwoju oraz sposobu, w jaki można to wykorzystać do wdrożenia skutecznych, odpowiednich do zasobów strategii zapobiegania nowotworom i ich wczesnego wykrywania.

Czytaj więcej...