Nawiązując do poprzedniego artykułu dotyczącego wzmacniania odporności (immunostymulacji) poprzez zastosowanie roślinnych produktów, które mają prowadzić do wzrostu sił obronnych organizmu dzisiaj przedstawimy przegląd właściwości zdrowotnych aronii, malin i czarnego bzu.
Aronia to owoc, które ma niesamowite właściwości zdrowotne. Jest cenną rośliną zarówno użytkową i leczniczą. Aronia czarnoowocowa (Aronia melanocarpa) z rodziny różowatych (Rosaceae) ma ogromny potencjał leczniczy. Jako surowiec spożywczy, ale również farmaceutyczny stosuje się dojrzałe owoce. Można z niej przyrządzić przetwory spożywcze takie jak: soki, syropy, dżemy, a także preparaty w formie suplementu diety, które mają wzmacniać organizm i obniżać ciśnienie tętnicze krwi. Swoje zdrowotne działanie aronia czarnoowocowa zawdzięcza występowaniu w jej owocach polifenoli, a w szczególności: antocyjanów, kwasów fenolowych i flawonoidów.
Analiza wartości odżywczej wykazała, że owoce aronii bogate są w witaminy: A, B, C, PP, E, składniki mineralne takie jak miedź, mangan, wapń i żelazo (Cu, Mn, Ca, Fe), a także garbniki i kwasy organiczne.
Udokumentowane pozytywne działanie dojrzałych owoców aronii czarnoowocowej to:
Znajdujące się w malinach (oraz innych owocach np. jeżynach, borówkach) antocyjany obniżają aktywność czynnika martwicy nowotworów (TNF-α), który ma wpływ na regulowanie przebiegu reakcji zapalnych oraz immunologicznych. Antocyjany pełnią również funkcje ochronne w procesie zapalnym zwiększając wytwarzanie prostacykliny (PGI2) w komórkach śródbłonka, która również hamuje zlepianie (agregację) płytek krwi, działa rozkurczowo na naczynia krwionośne oraz obniża ciśnienie krwi. Wyżej wspomniany barwnik może również wpływać na zmniejszenie degranulacji mastocytów, co będzie wpływało pozytywnie, ponieważ regulacja przepływu w naczyniach włosowatych może ograniczać miejscowy stan zapalny.
Kwiaty oraz owoce bzu czarnego mają najsilniejsze właściwości zdrowotne – sambucus nigra L.K to jedna z najbardziej znanych roślin leczniczych.
Kwiaty bzu zawierają wiele cennych związków (flawonoidy (kampferol, rutozyd, kwercetynę, izokwercytynę), kwasy organiczne, trójterpeny, sole mineralne (głównie potas)), dzięki którym mogą być stosowane jako środek:
Owoce czarnego bzu bogate są również we flawonoidy, antocyjany, a wśród nich cyjanidyno-3-O-glikozyd, cyjanidyno-3-O-5-O-diglikozyd, cyjanidyno-3-O-sambubiozyd i sambucynę dzięki czemu posiadają właściwości:
Antocyjany zawarte w owocach czarnego bzu mają podobne mechanizmy działania jak te, które się znajdują aronii. Wykazano również działanie przeciwwirusowe stosując wyciągi z czarnego bzu, w warunkach in vitro w zależności od dawki oraz stężenia hamowały one replikację wirusa grypy A (H1N1). Czarny bez hamuje infekcje wirusową grypy poprzez wiązanie otoczki wirusowej, która odpowiedzialna jest za wnikanie wirusa do komórek gospodarza. W badaniu klinicznym stwierdzono również, że stosowanie wyciągów z czarnego bzu u pacjentów chorych na grypę w porównaniu do pacjentów przyjmujących placebo skracało czas infekcji o 4 dni
Wprowadzenie malin w diecie to naturalny sposób na wzmocnienie odporności. Malina od dawna wykorzystywana jako roślina lecznicza. Przypisuje jej się właściwości:
W leczeniu oraz profilaktyce zastosowanie mają zarówno świeże, jak i suszone owoce malin oraz suszone liście. Podczas przeziębień oraz w trakcie grypy korzystne działanie ma napar z suszonych owoców oraz syrop malinowy o działaniu napotnym i przeciwgorączkowym. Podczas infekcji bakteryjnych oraz wirusowych, które przebiegają z gorączką często stosowane są mieszanki ziołowe z suszonym owocem maliny. Takie preparaty mogą wykazywać działanie przeciwzapalne oraz przeciwgorączkowe.
Analiza wartości odżywczej wykazała, że owoce maliny bogate są w witaminy: A, C, E oraz B1, B2, B6 oraz składniki mineralne: K, Ca, Cu, Fe, Mn. Owoce są również źródłem cennych dla zdrowia polifenoli (antocyjanów, kwasów fenolowych, flawonów, tanin i β-sitosterolu), które wykazują silne działanie antyoksydacyjne.
Główne antocyjany zawarte w malinie to: wolna cyjanidyna, 3-glukozyd cyjanidyny, 3-glukozylorutozyd cyjanidyny, 3-rutozyd cyjanidyny oraz w niższych stężeniach pelargonidyny, malwidyny i delfinidyny.
Działanie przeciwzapalne maliny zostało potwierdzone w badaniach in vitro, z których wynika, że zawarte w niej antocyjany wykazują zdolność hamownia enzymów procesu zapalnego (COX-1 oraz COX-2). Kwas elagowy zawarty w owocach maliny ma nie tylko właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, ale również przeciwnowotworowe i antyoksydacyjne. Co ciekawe zaobserwowano również pozytywne działanie kwasu elagowego poprzez zwiększenie działania leków stosowanych przeciw szczepowi Staphylococcus aureus oraz jego hamujący wpływ ma wytwarzanie biofilmu.
Malina, aronia i czarny bez to doskonałe uzupełnienie diety w walce z chorobą. Należy jednak pamiętać, iż pomimo tego, że naturalne związki pochodzenia roślinnego posiadają zdolności immunomodulujące, nie powinny być stosowane w wysokich stężeniach na własną rękę ze względu na ich silne wielokierunkowe działanie na organizm oraz możliwe interakcje.
Oczywiście mogą być stosowane w naturalny sposób jako uzupełnienie diety w walce z chorobą lub podczas osłabionej odporności, należy jednak uważać na kupne produkty oraz dokładnie czytać etykiety. Ponieważ syrop malinowy w skład, którego wchodzi 1% soku malinowego raczej nie poprawi naszej odporności, a wręcz ją osłabi poprzez ilość cukru, który dostarczymy sobie z tym produktem.
PS W kolejnym artykule opowiemy Wam o znaczeniu cukru w diecie, dlatego obserwujcie nas koniecznie na Facebooku, być na bieżąco ze wszystkimi wskazówkami!